- CHLEBY -
tradycyjne... zdrowe... naturalne.
- CIASTA -
pieczone z miłością... ze smakiem... z uśmiechem
previous arrow
next arrow
Slider

Babkipieczone to piekarnia rodzinna poza miastem.

Wszystkie nasze wypieki powstają według tradycyjnych przepisów domowych, nierzadko z odkurzonych notatników babci Marysi. Składniki nie pochodzą z supermarketów ani masowej produkcji. Jajka z zaprzyjaźnionej fermy, mąka z małych młynów gospodarczych z różnych regionów Polski, zakwas z własnej hodowli. Ciasta bez gotowych mieszanek piekarniczych. Produkty tradycyjne, wegańskie i bezglutenowe, a wszystkie pieczone zdrowo i z miłością.

Jesteśmy otwarci na Twoje potrzeby.

Jeżeli nie znalazłaś czegoś na naszych stronach - skontaktuj się, damy radę!

Ciekawostki

wybrane dla Was...

Zakwas do chleba?

Tekst alternatywny

Mityczny chleb "na zakwasie" - co to właściwie jest? Zakwas to mieszanka mąki i wody w odpowiednich proporcjach, pozostawiona do procesu fermentacji...

Proces fermentacji przebiega w temperaturze ok 25 - 30 stopni C. W skład zakwasu wchodzą głównie bakterie mlekowe i drożdże, które współdziałają ze sobą. Zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa, poprawiając jego strawność (jest łatwiej przyswajalne) i ułatwiając:

  • trawienie glutenu
  • dostęp do makro- i mikro- elementów zboża

Zakwas zwiększa wartość odżywczą mąki. Chleb na zakwasie jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, czyli wpływa korzystnie na utrzymanie wyrównanego poziomu cukru we krwi.