- CHLEBY -
tradycyjne... zdrowe... naturalne.
- CIASTA -
pieczone z miłością... ze smakiem... z uśmiechem
previous arrow
next arrow
Slider

Babkipieczone to piekarnia rodzinna poza miastem.

Wszystkie nasze wypieki powstają według tradycyjnych przepisów domowych, nierzadko z odkurzonych notatników babci Marysi. Składniki nie pochodzą z supermarketów ani masowej produkcji. Jajka z zaprzyjaźnionej fermy, mąka z małych młynów gospodarczych z różnych regionów Polski, zakwas z własnej hodowli. Ciasta bez gotowych mieszanek piekarniczych. Produkty tradycyjne, wegańskie i bezglutenowe, a wszystkie pieczone zdrowo i z miłością.

Jesteśmy otwarci na Twoje potrzeby.

Jeżeli nie znalazłaś czegoś na naszych stronach - skontaktuj się, damy radę!

Ciekawostki

wybrane dla Was...

O historii Vegan...

Tekst alternatywny

Słowo „vegan” stworzył w 1944 roku Donald Watson. Zdrowe żywienie wcale nie polega na ciągłym staniu przy garach przez wiele godzin. Warto urozmaicić dietę!  

Kuchnia roślinna to synonim zdrowia, tu rezygnujemy z dodawania produktów zwierzęcych. Jak zrobić wegańskie ciasto? Potrzebujemy szczypty miłości i cierpliwości oraz zamienników produktów zwierzęcych, bo ciasta bez jaj, mleka i masła wyglądają i smakują podobnie jak klasyczne wypieki.

Tu, zamiast mleka, stosujemy  napoje roślinne takie jak: sojowe, owsiane, migdałowe, kokosowe czy ryżowe. One łączą idealnie sypkie składniki.

Jaja zastępujemy między innymi zmielonym siemieniem lnianym, musem jabłkowym, bananem, puree ziemniaczanym lub dyniowym czy mąką ziemniaczaną z wodą.

Tłuszcze- to oleje o neutralnym smaku i zapachu. Kiedy posiekamy nożem olej kokosowy z mąką i cukrem, to zachowuje się on jak masło. Tu stosujemy najczęściej zdrowy cukier, taki jak ksylitol. Tofu i nerkowce bardzo dobrze udają ser.