O historii Vegan...

Słowo „vegan” stworzył w 1944 roku Donald Watson. Zdrowe żywienie wcale nie polega na ciągłym staniu przy garach przez wiele godzin. Warto urozmaicić dietę!
Kuchnia roślinna to synonim zdrowia, tu rezygnujemy z dodawania produktów zwierzęcych. Jak zrobić wegańskie ciasto? Potrzebujemy szczypty miłości i cierpliwości oraz zamienników produktów zwierzęcych, bo ciasta bez jaj, mleka i masła wyglądają i smakują podobnie jak klasyczne wypieki.
Tu, zamiast mleka, stosujemy napoje roślinne takie jak: sojowe, owsiane, migdałowe, kokosowe czy ryżowe. One łączą idealnie sypkie składniki.
Jaja zastępujemy między innymi zmielonym siemieniem lnianym, musem jabłkowym, bananem, puree ziemniaczanym lub dyniowym czy mąką ziemniaczaną z wodą.
Tłuszcze- to oleje o neutralnym smaku i zapachu. Kiedy posiekamy nożem olej kokosowy z mąką i cukrem, to zachowuje się on jak masło. Tu stosujemy najczęściej zdrowy cukier, taki jak ksylitol. Tofu i nerkowce bardzo dobrze udają ser.